Buraki to wyjątkowo zdrowe warzywa korzeniowe, których zalety wszyscy świetnie znamy. Często jednak nie wiemy, jak je przygotować w smaczny sposób – znamy głównie popularne buraczki do obiadu oraz barszcz czerwony. Jednak buraki świetnie nadają się do różnych dań. Teraz czas na przepis :D
Składniki:
Przygotowanie:
Buraki umyj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na papierze do pieczenia przez 1 godzinę. W garnku podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, ciągle mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę. Gdy buraki się upieką, obierz je ze skórki – uważaj, aby się nie poparzyć. Pokrój je w ćwiartki i wrzuć do garnka. Zalej bulionem i dodaj listki laurowe. Gotuj około 10 minut, a następnie wyjmij liście laurowe i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj ocet winny do smaku. Dzięki niemu zupa nie będzie mdła. Zupę krem z buraków podawaj z łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego:)
Dzisiaj mam przyjemność Wam zaprezentować wyjątkowo udaną zapiekankę z makaronem, kurczakiem i dynią:) Gdy przygotowałam to danie, byłam naprawdę zaskoczona, jak wspaniale skomponowały się smaki w w tej zdrowej zapiekance:) Polecam na poprawę nastroju! Zapiekanka jest bogata w pełnowartościowe białko, a jednocześnie lekka, dzięki zawartości chudego mięsa z kurczaka, chudego mleka oraz jajek. Do dania dodajemy również dużą dawkę niskokalorycznej dyni. Zapiekanka zawiera dużo błonnika pokarmowego nie tylko dzięki dyni, ale również za sprawą wykorzystania pełnoziarnistego makaronu. A teraz do dzieła
Składniki:
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Mięso zmiel w maszynce lub lepiej poproś w sklepie mięsnym o jego zmielenie. Dynię obierz ze skórki, oczyść z nasion i pokrój w małą kostkę. Makaron ugotuj na półtwardo zgodnie z opisem na opakowaniu. Mięso wyłóż na nieprzywierająca patelnię i smaż bez tłuszczu. Dopraw je białym pieprzem, bazylią, oregano i solą. Gdy mięso się trochę podsmaży, dodaj pokrojoną dynię, trochę wody, wymieszaj i duś, aż dynia zmięknie – około 15 minut. W czasie duszenia możesz dodawać wody, aby danie się nie przypaliło. W tym czasie wymieszaj mleko z jajkami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 2 łyżki tartego parmezanu. Na patelnię z mięsem dodaj makaron i wymieszaj wszystko. Przełóż do naczynia do zapiekania i zalej mieszaniną mleka i jajek. Zapiekaj w piekarniku około 15 minut aż wierzch zapiekanki nieco nabierze koloru:) Smacznego
Oto przepis na naprawdę pyszną i prostą zupę – aromatyczny krem z marchewki – idealnie pomarańczowy i pełen beta karotenu oraz witaminy C. Zobaczcie, co zrobić, aby krem z marchewki nie był mdły, a stał się pełnym aromatu, wyjątkowo zdrowym daniem! O wartościach odżywczych marchewki wie każdy – od dziecka namawiano nas do jedzenia marchewki, co zresztą nie było trudne ze względu na jej słodkawy smak. W mojej zupie witaminy pochodzą nie tylko z marchewki, ale również ze świeżej natki pietruszki, która jest bardzo cennym źródłem witaminy C.
Zobaczcie, jak przygotować bardzo prostą zupę krem z marchewki, która rozniesie wspaniały aromat w całym domu i doda Wam wigoru:)
Składniki:
Przygotowanie
W garnku z nieprzywierającym dnem podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę – ciągle mieszaj, aby się nie przypaliła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę i zalej wszystko wodą tak, aby przykryć warzywa. Gotuj około 15 minut, następnie zmiksuj blenderem. Dodaj kmin rzymski oraz trochę curry, sól i pieprz, a także sok z cytryny. Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty ,możesz dodać trochę wody. Przed podaniem posyp dużą ilością świeżej natki pietruszki. Mniam!