Fit jedzonko

Zupa krem z buraczków

Buraki to wyjątkowo zdrowe warzywa korzeniowe, których zalety wszyscy świetnie znamy. Często jednak nie wiemy, jak je przygotować w smaczny sposób – znamy głównie popularne buraczki do obiadu oraz barszcz czerwony. Jednak buraki świetnie nadają się do różnych dań. Teraz czas na przepis :D 

Zupa krem z buraczków – 6 porcji po 110 kcal każda

Składniki:

  • 1 kg małych buraków
  • 1 cebula 100 g
  • 2 ząbki czosnku 6 g
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki octu winnego 30 g
  • łyżeczka oliwy 5 g
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 80 g

Przygotowanie:

Buraki umyj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na papierze do pieczenia przez 1 godzinę. W garnku podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, ciągle mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę. Gdy buraki się upieką, obierz je ze skórki – uważaj, aby się nie poparzyć. Pokrój je w ćwiartki i wrzuć do garnka. Zalej bulionem i dodaj listki laurowe. Gotuj około 10 minut, a następnie wyjmij liście laurowe i zmiksuj zupę blenderem. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj ocet winny do smaku. Dzięki niemu zupa nie będzie mdła. Zupę krem z buraków podawaj z łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego:)

Fit zapiekanka z makaronem, kurczakiem i dynią na poprawę humoru

Dzisiaj mam przyjemność Wam zaprezentować wyjątkowo udaną zapiekankę z makaronem, kurczakiem i dynią:) Gdy przygotowałam to danie, byłam naprawdę zaskoczona, jak wspaniale skomponowały się smaki w w tej zdrowej zapiekance:) Polecam na poprawę nastroju! Zapiekanka jest bogata w pełnowartościowe białko, a jednocześnie lekka, dzięki zawartości chudego mięsa z kurczaka, chudego mleka oraz jajek.  Do dania dodajemy również dużą dawkę niskokalorycznej dyni. Zapiekanka zawiera dużo błonnika pokarmowego nie tylko dzięki dyni, ale również za sprawą wykorzystania pełnoziarnistego makaronu. A teraz do dzieła wink

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 300 g obranej i oczyszczonej z nasion dyni ( u mnie hokkaido)
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka 0,5 procent tłuszczu
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 120 g makaronu pełnoziarnistego suchego
  • mielony biały pieprz, zwykły pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano, chili, sól, 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

 

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Mięso zmiel w maszynce lub lepiej poproś w sklepie mięsnym o jego zmielenie. Dynię obierz ze skórki, oczyść z nasion i pokrój w małą kostkę. Makaron ugotuj na półtwardo zgodnie z opisem na opakowaniu. Mięso wyłóż na nieprzywierająca patelnię i smaż bez tłuszczu. Dopraw je białym pieprzem, bazylią, oregano i solą. Gdy mięso się trochę podsmaży, dodaj pokrojoną dynię, trochę wody, wymieszaj i duś, aż dynia zmięknie – około 15 minut. W czasie duszenia możesz dodawać wody, aby danie się nie przypaliło. W tym czasie wymieszaj mleko z jajkami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 2 łyżki tartego parmezanu. Na patelnię z mięsem dodaj makaron i wymieszaj wszystko. Przełóż do naczynia do zapiekania i zalej mieszaniną mleka i jajek. Zapiekaj w piekarniku około 15 minut aż wierzch zapiekanki nieco nabierze koloru:) Smacznego wink

 

 

 

Aromatycznie doprawiona zupa krem z marchewki

 Oto przepis na naprawdę pyszną i prostą zupę – aromatyczny krem z marchewki – idealnie pomarańczowy i pełen beta karotenu oraz witaminy C. Zobaczcie, co zrobić, aby krem z marchewki nie był mdły, a stał się pełnym aromatu, wyjątkowo zdrowym daniem! O wartościach odżywczych marchewki wie każdy – od dziecka namawiano nas do jedzenia marchewki, co zresztą nie było trudne ze względu na jej słodkawy smak. W mojej zupie witaminy pochodzą nie tylko z marchewki, ale również ze świeżej natki pietruszki, która jest bardzo cennym źródłem witaminy C.

Zobaczcie, jak przygotować bardzo prostą zupę krem z marchewki, która rozniesie wspaniały aromat w całym domu i doda Wam wigoru:)

Aromatycznie doprawiona zupa krem z marchewki- 3 porcje po 100 kcal każda

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 1 cebula 100 g
  • 3 ząbki czosnku 10 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy 5 g
  • duża garść natki pietruszki
  • sol, pieprz, kmin rzymski mielony, curry

Przygotowanie

W garnku z nieprzywierającym dnem podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę – ciągle mieszaj, aby się nie przypaliła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę i zalej wszystko wodą tak, aby przykryć warzywa. Gotuj około 15 minut, następnie zmiksuj blenderem. Dodaj kmin rzymski oraz trochę curry, sól i pieprz, a także sok z cytryny. Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty ,możesz dodać trochę wody. Przed podaniem posyp dużą ilością świeżej natki pietruszki. Mniam!



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl