Fit jedzonko

Brownie z awokado (babeczki)

Babeczki z awokado bez dodatku cukru (zastępujemy go syropem klonowym/agawą/miodem), bezglutenowe z dużą ilością kakao, awokado i jabłkami. Miękkie, puszyste i wspaniałe.

Składniki:

  • 1 duże awokado
  • 1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego (dałam jasny syrop z agawy, można dać miód)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej (dałam kasztanową, polecam też ryżową)
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej (pominęłam)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Zblenduj awokado z musem jabłkowym, syropem klonowym i wanilią. Powstałą masę przełóż do dużej miski i ubij w jajach. Dodaj mąkę kokosową, kakao w proszku, sól morską i sodę oczyszczoną, a następnie mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym i dodaj ciasto. Piecz w piekarniku przez 25 minut. Pozostawi do ostygnięcia na 20 minut przed cięciem na pojedyncze ciasteczka. Trzymaj je na ladzie w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Pudding chia dla zdrowia

Nasiona chia (czyli szałwii hiszpańskiej) w krótkim czasie zyskały rzesze fanów i niesamowitą popularność, zwłaszcza wśród blogerów kulinarnych i osób promujących zdrową żywność. Są często wymieniane wśród innych produktów z etykietą "superfoods", a to ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości. Nasiona chia są przede wszystkim bogatym źródłem kwasów omega-3 (które działają przeciwnowotworowo i zapobiegają starzeniu się komórek), a także żelaza, magnezu, wapnia i antyoksydantów. Z nasion szałwii hiszpańskiej najczęściej przyrządza się dietetyczne desery oraz lekkie śniadaniowe puddingi.

Składniki na 2 - 4 porcje:

duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
100 ml dowolnego mleka
4 czubate łyżki nasion chia / ¼ szklanki
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura

Przygotowanie:
  1. Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 2 – 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
  2. Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.

Ciasteczka owsiane 

Owsiane ciasteczka bez cukru, za to z miodem, prażonym sezamem, rodzynkami i jabłuszkiem. Takie mini jabłeczniki, które gotowe są w 15 minut i gwarantuję Ci, że w mig znikną z Twojego stołu. Będą idealne do kawy albo na leniwą kolację do szklanki zimnego mleka. Przepis na około 15-20 ciasteczek.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oleju kokosowego lub innego
  • 2 starte jabłka bez soku (ścierasz i odsączasz sok)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 garście rodzynek
  • 3 łyżki podprażonego sezamu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszasz i formując ciasteczka, układasz na papierze do pieczenia. Wkładasz do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu, grzałka góra – dół) i pieczesz 15 minut. Jeśli nie chcesz używać mąki ciasteczka też wyjdą, będą natomiast bardziej wilgotne i mniej kruche. Wtedy pieką się 10 minut. Jeśli użyjesz płatków owsianych bezglutenowych, masz przekąskę dla małego alergika:)

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl