Fit jedzonko

Pyszna ekspresowa sałatka z rukoli z tuńczykiem i kukurydzą

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego – przepyszną sałatkę z tuńczykiem, która zaskakuje prostotą wykonania. Będziecie oczarowani tym, jak wspaniale komponuje się tuńczyk z rukolą, kukurydzą i chrupiącymi warzywami bez dodatku wyszukanych przypraw, a tylko odrobiny pieprzu, soli i octu balsamicznego smile Przygotowanie sałatki zajmuje 10 minut, a głębia smaku tuńczyka, kukurydzy rukoli i warzyw zastępuje przyprawy. Sam ocet balsamiczny, sól i pieprz wystarczają, aby sałatka zachwycała smakiem. 

4 porcje po około 200 kcal każda

Składniki:

  • opakowanie rukoli 100 g
  • puszka odsączonego tuńczyka w oleju 110 g
  • kula mozzarelli light 125 g
  • puszka kukurydzy odsączona 200 g
  • pęczek rzodkiewek 100 g
  • 200 g pomidorków koktailowych
  • 1 długi ogórek 200 g
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki i rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki. Ogórka obierz i pokrój w półksiężyce. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie warzywa, łącznie z kukurydzą, dodaj mozzarellę i dobrze odsączonego z oleju tuńczyka. Dopraw solą pieprzem, octem i wymieszaj. Na koniec dodaj rukolę i ponownie delikatnie wymieszaj. Gotowe:)

Szybka chrupiąca sałatka z kiełkami i serem feta

Czas na szybką chrupiącą sałatkę z kiełkami i serem feta, która pachnie wiosną i jest dokonałą przekąską. Duża porcja ma tylko 250 kcal. Smaku dodaje jej dressing oraz lekki ser feta. Oto prosty przepis na moją sałatkę z kiełkami.

2 porcje po 250 kcal każda

Składniki:

  • 1 czerwona papryka 200 g
  • 1 żółta papryka 200 g
  • 1 zielony ogórek 200 g
  • pół opakowania kiełków rzodkiewki, brokuła lub lucerny 25 g
  • 100 g sera feta light
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 20 g, łyżeczka octu jabłkowego, łyżka wody,sól morska, pieprz kolorowy, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy z kiełkami. Przygotowujemy dressing z oliwy, octu jabłkowego, wody i przypraw – najpierw mieszamy oliwę z octem i wodą, aż powstanie jednolity sos, następnie dodajemy przyprawy. Polewamy dressingiem warzywa i mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie mieszamy. Smacznego:)

Dietetyczne zapiekane brokuły 

Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na pyszną dietetyczną przekąskę – zapiekane brokuły z mozarellą. Brokuł to niezwykle warzywo – jest bardzo zdrowy i polecany wszystkim dietującym. Jest wskazany dla osób, które mają problemy zdrowotne, ponieważ jest lekko strawny i jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie zajmie niewiele czasu, chociaż trzeba go najpierw podgotować ,a dopiero potem podpiec w piekarniku. A więc do dzieła!

 4 porcje po 100 kcal lub 2 porcje po 200 kcal

Składniki:

  • cały brokuł 500g
  • 80 g sera mozarella light
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego 2 % tłuszczu
  • sól, pieprz, czosnek w proszku lub ząbek czosnku, curry

Przygotowanie:

Brokuła oczyść, podziel na różyczki i ugotuj najlepiej na parze lub w osolonej wodzie na półmiękko – jeśli będzie za miękki, to po upieczeniu zamieni się w mus brokułowy:). Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Brokuła przełóż do żaroodpornego naczynia posyp je obficie curry i startym serem mozzarella light. Zapiekaj w piekarniku, aż ser się roztopi.Jogurt (lub serek) wymieszaj z czosnkiem solą i pieprzem i polej nim ciepłe brokuły. Smacznego!

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl