Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego – przepyszną sałatkę z tuńczykiem, która zaskakuje prostotą wykonania. Będziecie oczarowani tym, jak wspaniale komponuje się tuńczyk z rukolą, kukurydzą i chrupiącymi warzywami bez dodatku wyszukanych przypraw, a tylko odrobiny pieprzu, soli i octu balsamicznego Przygotowanie sałatki zajmuje 10 minut, a głębia smaku tuńczyka, kukurydzy rukoli i warzyw zastępuje przyprawy. Sam ocet balsamiczny, sól i pieprz wystarczają, aby sałatka zachwycała smakiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Pomidorki i rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki. Ogórka obierz i pokrój w półksiężyce. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie warzywa, łącznie z kukurydzą, dodaj mozzarellę i dobrze odsączonego z oleju tuńczyka. Dopraw solą pieprzem, octem i wymieszaj. Na koniec dodaj rukolę i ponownie delikatnie wymieszaj. Gotowe:)
Czas na szybką chrupiącą sałatkę z kiełkami i serem feta, która pachnie wiosną i jest dokonałą przekąską. Duża porcja ma tylko 250 kcal. Smaku dodaje jej dressing oraz lekki ser feta. Oto prosty przepis na moją sałatkę z kiełkami.
2 porcje po 250 kcal każda
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy z kiełkami. Przygotowujemy dressing z oliwy, octu jabłkowego, wody i przypraw – najpierw mieszamy oliwę z octem i wodą, aż powstanie jednolity sos, następnie dodajemy przyprawy. Polewamy dressingiem warzywa i mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie mieszamy. Smacznego:)
Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na pyszną dietetyczną przekąskę – zapiekane brokuły z mozarellą. Brokuł to niezwykle warzywo – jest bardzo zdrowy i polecany wszystkim dietującym. Jest wskazany dla osób, które mają problemy zdrowotne, ponieważ jest lekko strawny i jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie zajmie niewiele czasu, chociaż trzeba go najpierw podgotować ,a dopiero potem podpiec w piekarniku. A więc do dzieła!
4 porcje po 100 kcal lub 2 porcje po 200 kcal
Składniki:
Przygotowanie:
Brokuła oczyść, podziel na różyczki i ugotuj najlepiej na parze lub w osolonej wodzie na półmiękko – jeśli będzie za miękki, to po upieczeniu zamieni się w mus brokułowy:). Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Brokuła przełóż do żaroodpornego naczynia posyp je obficie curry i startym serem mozzarella light. Zapiekaj w piekarniku, aż ser się roztopi.Jogurt (lub serek) wymieszaj z czosnkiem solą i pieprzem i polej nim ciepłe brokuły. Smacznego!